woensdag 6 mei 2015

Geacht bestuur,

Hallo,

Ik zou graag de volgende kwestie onder uw aandacht brengen. Het betreft het jatten van een onbeduidend doch wel uniek stukje lokaal nieuws -door mezelf verzameld, geschreven en gepubliceerd- door een betaalsite van Reed/Elsevier. De verdere gang van zaken leest u vanzelf in dit stukje, behalve dan de uitkomst, namelijk dat het me ook zonder (geweigerde) hulp van LIRA/FLA gelukt is betaling plus genoegdoening te ontvangen.

Onlangs kwam ik een soortgelijk geval van jatwerk van alweer een onbeduidend stukje op het spoor. Met de dader, rtvUtrecht, ben ik inmiddels in overleg over genoegdoening. Het grappige is dat de chef vond dat ook het kopieeren van nieuws een kwestie van vrije nieuwsgaring is.

Dit zijn twee recente gevallen die opvielen, mogelijk en heel erg waarschijnlijk dat er nog vele andere gevallen zijn die wel ontsnappen. Kortom het is schering en inslag en dat heeft consequenties. Nieuws wordt steeds gratisser. Zowel de consument als de verzamelwebsites vinden of denken dat nieuws gratis is: je vindt het altijd wel ergens gratis. Nog wel, denk ik dan, totdat de bronjournalist het welletjes vindt en geen bron meer is. Dan droogt alles op, behalve dan eenzijdige stukjes vermomd als persberichten. Maar daar wou ik het eigenlijk helemaal niet over hebben.

Wel over de teleurstellende houding van FLA en LIRA in mijn geval. Voorzitter Kees Holierhoek verweet me zelfs dat mijn aanpak -namelijk gewoon een factuur sturen naar de dief- het voor anderen zou kunnen verpesten. Ik begrijp die houding geenszins, vrees dat de voorzitter onkundig is van hetgeen zich in de echte wereld afspeelt. Ik weet dat ik eerder wel gesteund ben in een andere kwestie, en daar ben ik dankbaar voor. Maar de manier waarop hier is gereageerd heeft me gebracht tot het voornemen mijn lidmaatschap op te zeggen.

Misschien dat het FLA-bestuur enige aandacht aan deze zaak kan besteden. Bijvoorbeeld met een online-handleiding wat te doen als je jatwerk op het spoor komt. Wanneer is het precies jatwerk, wanneer vrije nieuwsgaring. Welke opties heb je, kun je een factuur sturen, is er misschien een lijst van no cure no pay advocaten die een strenge brief wel aandurven of kan de FLA een standaardbrief opstellen. Tal van vragen en antwoorden te bedenken.

Ik denk dat er anders teveel op zijn beloop wordt gelaten en mensen in de steek, en dat is niet goed. Terwijl je de journalist -ook de lokale- eenvoudig kunt helpen en daarmee de pakkans van de dieven verhogen en dat komt iedereen ten goede.

In afwachting van uw antwoord zal ik mijn opzeggingsbrief nog even niet schrijven.

Vriendelijke groet,

Anthon Keuchenius